Monday , January 21 2019
Home / Opinione

Opinione

Kjo rubrike mirembahet nga Beqir Sina

Ta kthesh Brexit-in në një kremtim të demokracisë

[ad_1] Yanis Varoufakis Britanikët janë shumë të pakënaqur. Ata që dëshirojnë të largohen nga Bashkimi Evropian dhe ata që duan të qëndrojnë, janë njësoj të dëshpëruar. Qeveria e Madhërisë së saj dhe opozita laburiste janë njësoj të ndarë. Mbretëria e Bashkuar është thellësisht e ndarë midis një Skocie eurofile dhe …

Read More »

Rusia drejt vendosjes së trupave në Serbi

[ad_1] Avancimi i gjeopolitikës dhe i gjeostrategjisë ruse në Ballkan po shkon drejt formave gjithnjë e më agresive. Organi proqeveritar rus “eadaily.com” në 22 dhjetor 2018 hedh në qarkullim propozimin e ri për vendosjen e forcave ushtarake ruse në Serbi. Me titullin “Serbisë i duhet kontingjenti ushtarak rus” dhe me …

Read More »

“Rreziku” nga Ushtria e Kosovës

[ad_1] Pas dhjetë vjetësh pavarësi, Kosova rikrijoi ushtrinë e vet. Këtë herë të paqes. Edhe kjo lëvizje e popullit shqiptar u lexua si e rrezikshme. Siç kanë qenë lexuar në të gjitha kohërat. Kryeministri i Serbisë imagjinon se formimi i një ushtrie të Kosovës është në kundërshtim me përpjekjet për …

Read More »

Vizat dhe shtetrrethimi i vazhduar për kosovarët

[ad_1] Dikur, viteve të ‘80-ta dhe ‘90-ta të shekullit të kaluar, për shumë të rinj shqiptar, edhe për qytetarë të të gjitha moshave e gjinive në ish-Jugosllavi, burgosja përjetohej vetëm si një ndërrim vendi, pra si një kalim prej një burgu më të madh në një hapësirë më të vogël, …

Read More »

Ballkani në 2019: Ndryshimi duhet të vijë nga brenda

[ad_1] Florian Bieber Viti 2018 ishte viti i pritshmërive të mëdha. Pasi kryetari i Komisionit Jean-Claude Juncker premtoi anëtarësimin e mundshëm të Serbisë dhe Malit të Zi deri në vitin 2025, dhe Komisioni përpiloi një strategji të re, viteve të neglizhencës së BE-së ndaj Ballkanit Perëndimor duket se po u …

Read More »

Rexhep Mitrovica, burrështetasi që u la nën harresë

[ad_1] U lind me 15 Janar 1888, në Mitrovicë, nga nëna Hajrie dhe babai Mahmud. Familja, fal pasurisë, i mundësoi shkollimin të birit Rexhep Mitrovica, gjë që ndikoi pozitivisht në formësimin e karakterit të tij. Ishte nxënës i shkollës fillore të Shkupit, e më pas vijoi mësimet në Gjimnazin Mbretëror …

Read More »

Agonia e vazhdueshme e Brexit-it

[ad_1] Pra, kryeministrja britanike Theresa May jeton që të vazhdojë të luftojë edhe një ditë tjetër. Partia Konservatore në Parlament riafirmoi besimin te lidershipi i saj me një rezultat prej 200-117 votash. Është e vështirë të mendosh për një tjetër kryeministër britanik, udhëheqja e të cilit ka qenë në një …

Read More »

Paddy Ashdown

[ad_1] Mbrëmë, në moshën 77-vjeçare, ka ndërruar jetë Paddy Ashdown (Lord Ashdown), i cili ka qenë ndër politikanët më të njohur britanik dhe ndër përkrahësit e parë të çlirimit të Kosovës. Ai ka lindur në Nju Delhi (Indi) dhe karrierën e ka filluar si ushtarak në shërbim të marinës, kurse …

Read More »

Mbi protestat e studentëve dhe protestat e mëhershme

[ad_1] Është folur shumë së fundi mbi ngjashmëritë dhe ndryshimet e protestave studentore të këtij dhjetori me protestat e mëhershme, duke filluar nga ato të viteve ‘90-‘91. Janë krahasime që vlejnë sepse duhet edhe të mësojmë, edhe të motivohemi nga historia, por gjithmonë duke pasur parasysh se, sikurse thoshte Herakliti, …

Read More »