Saturday , October 20 2018
Home / Lajme nga Shqipëria / Refroma në drejtësi, drafti dërgohet në Kuvend, votohet më 21 korrik

Refroma në drejtësi, drafti dërgohet në Kuvend, votohet më 21 korrik

Kuvendi pergatit Projekt Kalendarin dhe fut ne te nismen ligjore per ndryshime ne Kushtetute, ndryshime qe materializojne reformen ne drejtesi.

Kuvendi ka pergatitur kalendarin per periudhen 4-22 korrik dhe me ne fund, ka parashikuar ne te shqyrtimin, diskutimin dhe miratimin e ndryshimeve ne Kushtetute.

Sipas ketij projekti, Kuvendi ka parashikuar qe diskutimi dhe votimi ne seance plenare te ndodhe ne daten 21 korrik.

A do te ndodhe?

Ka disa probleme, raporton Skandal.al.

E para, Kuvendi ka futur ne te njejtin kalendar, madje do te shqyrtohet ne te njejten dite, nismen e deputeteve te PD per ndryshime biss ne Kushtetute me fokus serish “dekriminalizimin”.

Eshte e pashembullt qe ne vetem pak kohe, Kushtetuta sunohet te behet cope- cope per nje ceshtje te verifikuar si banale dhe propozues jane serish te njejtet, ata qe propozuan ndryshimet e para qe per ta paskan qene te pa mjaftueshme.

Por nuk eshte ky problemi. Keto ndryshime nuk jane produkt i punes se ndonje komisioni te posacem-sic heren e pare, as qe jane shqyrtuar kund deri tani dhe ne kohe rekord duhet te shqyrtohen.

Mbi te gjitha dhe ky eshte kurthi, keto ndryshime bashkenjgjiten ne kalendar me qellimin e qarte qe te kushtezojne ndryshimet ne Kushtetute qe materializojne reformen ne drejtesi.

E dyta, Kuvendi ka bere nul shqyrtimin dhe votimin ne komisionin e posacem, per nje kohe tejet te gjate, te ndryshimeve ne Kushtetute per reformen ne drejtesi.

Kuvendi ka parashikuar shqyrtim e votim nga e para te ndryshimeve ne Kushtetute, ne mbledhjen e perbashket te komisionit te Ceshtjeve Ligjore dhe Keshillit te Legjislacionit.

Kjo mbledhje kryesohet nga kryetari i Kuvendit Ilir Meta.

E treta, Kuvendi nuk ka futur ne kalendar asnje nga shtate ligjet prioritare qe shoqerojne ndryshimet ne Kushtetute, bejne funksionale organet e reja te qeverisjes se gjyqesorit dhe shmangin vakumin pas miratimit te ndryshimeve ne Kushtetute.

Mungesa e ketyre shtate ligjeve e ben reformen nul, te pa zbatueshme ne shtator, madje me keq, mund te shkaktoje vakum kushtetues ne te gjithe sistemin e drejtesise.

Njeri prej atyre ligjeve, bllokon procesin me te rendesishem te reformes ne drejtesi, “vetingun” per prokuroret dhe gjykatesit, proces i kerkuar me ngulm nga nderkombetaret si pale ne hartimin e reformes ne drejtesi.

Skandal.al mesoi se Konferenca e Kryetareve do te mbledhet javen e ardhshme per te vendosur mbi Kalendarin e Punimeve te Kuvendit.

Komisioni i posacem per reformen ne drejtesi edhe sot ka vijuar punen e tij ne shqyrtimin dhe miratimin e shtate ligjeve de domosdoshme te reformes dhe kete do vijoje ta bej dhe ne ditet ne vijim, sipas nje kalendari te miratuar e te njohur.

Nuk dihet se cfare do te ndodhe me to, por nje burim nga ky komision i tha Skandal.al se do te bejne perpjekje maksimale qe keto ligje te shqyrtohen brenda muajit korrik ne Kuvend.

Check Also

Angli/ Pritja merr fund, 25 vite burg “kapos” shqiptar

ANGLI- Drejtësia angleze ka dënuar me 25 vite burg shqiptarin Erald Mema, i cili njihej …

Komentoni

%d bloggers like this: